top of page

Orada Duruverseydi Zaman

Gerçek hikayeler, gerçek duygular....
Melodileri kendinden dökülen modern masallar...
Daha önce hiç duymadığınız, olaylar, tanımadığınız insanlar...
İçinden taşan ezgilerle, geçmişe, bugüne, belki de yarına serpiştirilmiş anılar...

Şairi, yazarı, tüccarı, memuru...
Sazın aşığını, sözün ustalarını...
İnsanın akını, karasını,
Aşklarını, meşklerini,
Yüz yılın bilmediğiniz hatıralarını anlatmaya geliyoruz. 

“Fakat, ne kadar az şey biliyoruz geçmişimizle ilgili, azizim!" 

 

Bu cümleler bir film karesinden değil; Pınar Ayhan’ın ağzından dökülüyor. Pınar Ayhan, tek kişilik müzikli gösterisi ‘’Orada Duruverseydi Zaman"da, hiç tanımadığınız isimlerle, ya da adını duyduklarınızın farklı yönleri ile tanıştırıyor sizi... Bu gösteri, "keşke orada duruverseydi zaman" dedirtecek kadar güzel anların yaşandığı hikayeleri ya da “iyi ki geçmişte kalmış” dedirtecek hüzünlü hatıraları anlatıyor. Kâh Çanakkale'den bir öykü olacak bu gösteride, kâh ünlü bir yazarın sevgilisine yazdığı bir mektup...  Satır aralarında o kadar çok şey gizli ki geçmişin... Üstelik bu hikayelerin hepsi gerçek hayattan. Yalansız, eksiksiz, fazlasız... Olduğu gibi... Fakat her nedense pek az bildiğimiz... Belki de bu hikayeleri öğrenmenin zamanı, şimdi gelmiştir. Ne dersiniz ? 

Yaklaşık iki yıllık yoğun bir araştırma ve hazırlık sürecinin ardından seyirciyle buluşan “Orada Duruverseydi Zaman”, izleyenleri tarih içinde yolculuğa çıkartan; müzikleri, dekor ve aksesuarlarıyla anlattığı dönemleri adeta yaşatan bir proje... Ancak projeyi farklı kılan, tarih sayfalarında belki de dipnot olarak kalan ancak öğrenildiğinde dönemin ruhunu kavramamızı sağlayan hikâyeleri… Çanakkale Savaşı, Karadeniz Vapuru, Özsoy Operası ve Köy Enstitülerine ilişkin insan öykülerinin yer aldığı bu müzikal belgeselde Pınar Ayhan, seyirciyi yaklaşık 100 yıllık bir zaman​ diliminde yolculuğa çıkarıyor.

ORADA DURUVERSEYDİ ZAMAN 

ÖZGÜN ŞARKISI:

"KİMSE YOK MU?"

Söz-Müzik: Pınar Ayhan

Düzenleme: Evren Kalaycıoğlu

“Orada Duruverseydi Zaman”ı izlemek için koltuklara oturduğunuzda, bir anda beyaza boyanmış bir vapurla Avrupa limanlarında buluveriyorsunuz kendinizi… Gösteride henüz üç yaşındaki gencecik Türkiye Cumhuriyeti’ni 86 gün boyunca dolaştırıp dünyaya tanıtan Karadeniz Vapuru’nun serüvenini, dünyanın bir ucundan kendilerine ait olmayan bir savaşta ölmek üzere Çanakkale’ye gelen Anzaklar’ı, çoğumuzun belki de ilk kez duyacağı Özsoy Operası’nın çılgın öyküsünü, nasıl oldu da kaybettik dediğimiz Köy Enstitüleri’ni, şiirlerini okuyup, şarkılarını söylediğimiz ozanların hiç duymadığımız aşk hikayelerini dinleyecek, sevgililerine yazdıkları mektupları okuyacağız.

Yapım ve yönetimi Baha Müzik Yapım Organizasyon'a,  fikir ve projesi Pınar Ayhan'a ait olan “Orada Duruverseydi Zaman" adlı müzikli anlatının dönem araştırması ve metin yazımı Banu Mertyürek Güler ve Pınar Ayhan tarafından yapıldı. Kostüm danışmanlığını Esra Başıbüyük‘ün yaptığı bu gösterinin afiş ve posteri ressam Aslı Sinman Kutluay tarafından bu projeye özel olarak yaratıldı.

​Bu projede, sahnede Pınar Ayhan'a 6 kişilik bir orkestra eşlik ediyor. Perküsyon, piyano, viyolonsel gibi batı müziği çalgılarının yanı sıra, bağlama ve ney gibi bu toprakların çalgılarıyla zenginleştirilmiş bir orkestra eşliğinde anlattığı öykülerin şarkılarını, türkülerini seslendiriyor. Orkestra Evren Kalaycıoğlu (Piyano ve orkestra şefi), Özge Erdem (Keman), Aslı Gültekin (Viyolonsel), Erdinç Aktuğ (Perküsyon), Tolga Yüksel (Klarnet) ve Ulaş Koray Gökben (Bağlama) gibi deneyimli müzisyenlerden oluşuyor. Ses ve teknik yapım Delta Ses, Işık Tasarımı Mustafa Bal tarafından gerçekleştiriliyor.

bottom of page